ÜZÜM BAĞI KURUMASI
Üzüm kuruması genel olarak Manisa bölgesinde sıkça karşılaştığımız bir sorundur.
Üzüm bağlarında kuruma sorunu artık tarihe karıştı. 
Bağlarda kuruma sorunu artık olma makta beraber
Üzüm kalitesinde artış sağlanmaktadır.
Raf ömrü daha uzun Bağdaki üzüm daha fazla ve kaliteli olmaya başlamıştır.

PEKİ NASIL BİR UYGULA YAPARAK ÜZÜM BAĞININ KURUMASINI ÖNLERİM
Öncelikle Üzüm Bağının sorununu baz alalım.
Bağda gözle gördüğünüz Üzüm kuruması,Üzümde uç kuruma,Üzüm bağı kuruması,Üzümde güneş yanığı,Salkım kuruması,Asma salkım kuruması,Üzüm bağı salkım hastalıkları,Üzümlerde uç buruşması,Üzümde tane büyütmeme,Üzüm bağında potasyum eksikliği,Üzüm bağında çubuk olmaması,Kas hastalığının olması gibi hastalıklar var ise bağınız gün geçtikce erimeye ve verimsiz mahsul alımı sağlayaçak demektir.
Bu tip hastalıkların sonunda bağınızı kaybetmeye kadar gider.Bu sorunun oluşmaması için 100 de 100 Gübre Siyah toprak kullanarak Üzüm bağınız tekrardan canlanır ve yaprakları yeşillenmeye başlar.Üzüm bağınızın kuruma sorununu ortadan kaldıran 100 de 100 gübre siyah toprak kullanımıda bir o kadar basit ve kolaydır.
Kuruyan üzüm bağında 1.5 kg lık bir uygulama yaparak bu sorun ortalama 6 hafta ile 8 hafta arasında gözle görülür bir fark yaratır ve Bağ tekrardan canlanır yeşillenme başlar.Neredeyse kökleneçek bir üzüm bağını tekrardan hayat bulur.
Bağlarda bir diğer uygulama ise bağın tamamına serpme yapılmasıdır.Bu uygulama ya elle yada araziniz dönüm ve dekar olarak fazla ise fırfır makinesi ile yapılmalıdır.1 dönüme 20 kg uygulama yapılması yeterli olur.
Bir sonraki yıla çubuk hazırlığı,Sürgün ve doğuşların sağlıklı olması tane ve salkımın uzaması,Tonajın artması,Toprak yapısının düzelmesi,Kök ve fungol hastalıklara karşı bitki daha sağlıklı gelişim kaydedip ilaç kullanımını hemen hemen yarı yarıya düşürmesini sağlar 100 de 100 gübre siyah toprak.
Yüksek ph lı arazilerde özellikle kullanılması önerilir ki ph dengelensin.
Organik madde eksikliği çekilen arazilerde bağlarda muhakkak kullanılmalıdır.
Tuzlu kireçli arazilerde kullanılması arazinin temizlenmiş ve sağlıklı bir şekilde bir sonraki hasat zamanı ürünün daha verimli olmasını sağlamaktadır.
Sulanmayan su sıkıntısı çekilen arazilerde ise 100 de 100 gübre Siyah Toprak su aralarını uzatarak daha az sulama yapmanızı sağlar.
Toprağı kabartarak suyu hapis ederek toprağın nemli kalmasını sağlar ve bitki yazın sıcaklar olmaya başladığında bitki sitrese girmez ve gilişimini tam olarak sağlar.

100 DE 100 GÜBRE ÜZÜM BAĞINDA NASIL UYGULANIR
Üzüm bağının kök bölgesine 2 karışlık bir mesafeye daire çizerek atım yapılır.
Daire oluşturduktan sonra elle serpme işlemini gerçekleştiriniz dairenin içerisine.
Serpme işlemi bittikten sonra ise dairenin içerisine serpilen 100 de 100 gübreyi çapalayınız.
Çapalama işlemi ise toprağın 5 ile 7 cm altına nüfus edecek şekilde olması gerekmektedir.Fazla çapalamanın bir zararı yoktur en az çapalama miktarı verilen ölcüdür.
Bu uygulama işlemi bittikten sonra ise sulama yapılması gerekmektedir.Sulama miktarı ise normal şekilde bağınızı nasıl sulu yorsanız aynı miktarda su verilmesi yeterlidir.Toprak altına karışım tam olarak sağlandıysa sulama zamanı 1 ay gibi bir zamana uzamasında her hangibir sorun olmaz.
Üzüm bağının kuruma sorunu bu uygulama sayesinde son bularak ve bir sonraki yıllarda mahsulde yerim arışı ortalama %20 en az olmak koşuluyla verimli ve kaliteli ürün almaya başlanır.

ÜZÜM BAĞI KURUMASININ ÇÖZÜMLERİ
Üzüm bağları son derece hassas olmalarıyla bilindiklerinden ötürü üzüm bağı kuruması ile karşılaşılması oldukça sık görülebilmektedir. Bu durum elde edilen verimi ciddi manada etkilemektedir. İster ticaretiyle uğraşın isterseniz de uğraşmayın bu durum can sıkıcı olacaktır. Zira meydana gelen bu olay neticesinde üzüm bağlarınız tamamen kuruyup hayatlarını yitireceklerdir.

ÜZÜM BAĞLARI NEDEN KURUR?
Üzüm bağlarının kuruma nedenleri hayli fazladır. Hastalıklar, yanlış budama, yanlış gübreleme gibi sebepler üzüm bağlarını yakından ilgilendirmektedir. İşte sizler de bir bağ sahibi iseniz bu hususların hepsini göz önünde bulundurarak ciddi bir şekilde bakım yapmanız gerekmektedir. Aksi takdirde üzümlerinizden olacağınız gibi bağınızı da tamamen kaybetme riski ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Çözüm Önerileri
Öncelikle bağınızın bakımını iyi bir şekilde yapmanız gerekmektedir. Zira üzüm bağı iyi bir şekilde budanmaz ise bu durumda bir sonraki yıl verim ciddi manada düşecektir. Budama işlemi de teknik incelikleri olan bir konu olduğu için bu hususta oldukça dikkatli olmanızı sizlere tavsiye etmekteyiz.
Bir diğer husus ise bağınızı hastalıklardan korumaktır. Bunu yapabilmek için ise ilaçlama kaçınılmaz bir hal almaktadır. Ancak bunu yaparken de doğru bir şekilde kararında ilaçlama yapmak son derece önemlidir. Dolayısıyla profesyonel destek almanızı sizlere tavsiye etmekteyiz.